Pazar, Temmuz 16, 2006

E-Ticaret açık artırma ile gelişiyor

alexa_hemal_sah_nev_gitti_1

Elektronik ticaretin açık artırma siteleri tarafındaki rekabeti tüm hızıyla sürüyor. Aslında açık artırma demek haksızlık olabilir çünkü firmalara direk satış imkanı da sunan bu platformlar kullanıcılarına e-ticaret'e girmek için en uygun modeli sağlıyorlar.

Elektronik ticaret'in akla ilk gelen isimleri hepsiburada.com, ideefixe.com ve estore.com.tr'nin yanında farklı iş modelleri olan gittigidiyor.com, hemalhemsat.com, nevaria.com ve sahibinden.com özellikle sektördeki hareketliliğin kaynağı olarak göze çarpıyorlar.

Televizyon reklamları, gazete, dergi ve hatta outdoor reklamlar derken acaba kullanıcıların bu sitelere ilgisi ne durumda, yarışta önde giden kim diye bir inceleme yapmaya karar verdim.

Yukarıda 1 yıllık Alexa istatistiklerine göre oluşturulmuş ve sözünü ettiğim açık arttırma modeline sahip sitelerin ziyaretçi sayılarına bağlı grafiklerini görüyorsunuz.

Temmuz 2005'den Temmuz 2006'ya kadar olan dönemde gittigidiyor.com'un yükselişi ve sahibinden.com'u ziyaretçi sayıları bazında geçmiş olması elbetteki ilab Ventures'ın yatırımlarının bir geri dönüşü olarak kabul edilebilir. Diğer taraftan gittigidiyor.com'un iş modelleri ve satış ortaklığı sistemi yine bu başarının başrol oyuncularından diyebiliriz.

Sahibinden.com hatırlarsanız bu alandaki ilk oyunculardandı ve ziyaretçi sayıları bazında ülkemizin en büyük e-ticaret siteleri arasında yer alıyordu. Ancak şirketin önümüzdeki dönemlerde gerçekleşeceği söylenen hisse satışı sebebiyle olsa gerek sitede herhangi bir gelişme yapmıyor olması mevcut pozisyonunu kaybetmesine sebep olmuş gibi duruyor.

Ancak şunu da belirtmekte fayda var, 1 yıllık istatistiklerde ziyaretçi sayısı yerine sayfa gösterimi baz alındığında hala sahibinden.com'un gittigidiyor.com karşısındaki üstünlüğü sürüyor.

alexa_hemal_sah_nev_gitti_1pw

HemAlHemSat.Com ise henüz kendisini bu alanda istediği noktaya getirebilmiş değil. Televizyon reklamları ve Doğan Grubu'nda olmasının getirdiği basın desteğine rağmen sitenin kullanıcı arayüzlerindeki eksiklik ve sektördeki rakipleri karşısında herhangi bir fark yaratamamış olması bence mevcut pozisyonunun sebepleri açısından yeterli olacaktır.

Sektörde göze çarpan yeni bir oyuncu ise Nevaria.com.
MyNet A.Ş.'nin sahibi olduğu Nevaria.com pazarda istatistiklerimize göre HemAlHemSat.com ile başabaş bir rekabet sergiliyor. Ancak Nevaria.com'un özellikle son günlerde yürüttüğü outdoor reklam çalışmaları siteye olan ilgiyi artıracak gibi gözüküyor.
Goruntu(611)

Peki ilerleyen günlerde neler olacak? Firmalar ne yapacaklar, yada ne yaparlarsa bu kendilerini başarıda bir sonraki seviyeye yükseltir.

GittiGidiyor.com'un yükselişi ekibinin başarılı çalışmaları ve ilab Ventures'ın desteği ile devam edecektir. Firmanın mevcut çalışmalarının çok ötesinde bir yenilik yapacağını düşünmüyorum.

Sahibinden.com pastadaki payını kaybetmek istemeyeceği için kendisini geliştirmek zorunda kalacaktır ancak bu geliştirme çalışmaları firmanın hisseleri için aranan alıcının bulunmasından sonra olacaktır.

HemAlHemSat.com iş modeline satış ortaklığını ekleyebilir, bu çalışma firmanın pazarlama modeline de fayda sağlayacaktır. Ancak bana kalırsa bu satış ortaklığından çok daha büyük etki yapacak olan yaklaşım Hepsiburada.com ile bir iş ortaklığına gidip, Türkiye'nin en büyük e-ticaret sitesinin mevcut ürünlerinin ikinci el olanlarını ilgili bölümlerde listelemeleri olacaktır.
Bu sayede hem satış rakamları yükselecek hemde marka bilinirlikleri yükselecektir. Ayrıca ülkemizde bu alandaki Mashup örneklerinin ilki olacakları için Web 2.o adına da fark yaratacak bir çalışma yapmış olacaklardır.

Şüphesiz Nevaria.com'un MyNet gibi büyük bir portalın desteğine sahip olması mevcut pozisyonunu korumak adına avantajlı durumda olmasını sağlamaktadır. MyNet bu avantajın yanına ICQ ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin de kendilerine getireceği imkanları ekleyerek Nevaria.com'u çok daha başarılı bir konuma gelmesini sağlayabilir. Firmanın günlük olarak ulaşabildiği web kullancısı sayısını göz önüne aldığımızda, servislerinde farklılaşmayı sağlaması Nevaria.com'un diğer rakiplerinden çok daha büyük sıçramalar yapmasına olanak tanıyacaktır.

Elbetteki firmaların yazmış olduğum fikirleri benimsemesi, bunları yapacak ekip ve ihtiyaç duyulan inovatif yaklaşımları kültürlerinde barındırıyor olmaları ile doğru orantılı olacaktır. Tabi ki dinamik ve gelişmeleri takip eden yöneticilere olan ihtiyacı da unutmamak gerekiyor.

Önümüzdeki günler bizlere neler olacağını gösterecektir ancak önemli olan ve kabul edilmesi gereken şu ki, açık artırma iş modeli olarak ülkemizde e-ticaret'in ilermesine büyük fayda sağlamaya devam ediyor ve edecektir.

Hiç yorum yok: