Cuma, Haziran 16, 2006

Skype, ICQ ve gelecek fırsatlar

Son günlerde Türkiye'de internet ve e-business alanında birçok gelişmeye tanık oluyoruz. Yeni girişimler, işbirlikleri, ortaklıklar ve olası satın almalar.

Şimdi dikkatimizi toplayıp gelişmeleri birlikte inceleyelim.

Sahibinden.com hisselerinin %50'sinin eBay tarafından satın alınacağına dair söylentiler sürüyor. Ama diğer taraftan firmanın İngiltere'de de birçok başka firma ile görüşmeler yaptığı basında yer buluyor.

Bu arada Skype Türkiye pazarına e-kolay diğer bir deyişle ülkemizde internete en çok yatırım yapan şirket olarak kabul ettiğim Doğan Online ile girdi.

Tüm bunlar olurken MyNet aynı zaman diliminde ICQ ile bir ortaklığa imza attı.

Diğer taraftan Google AdSense Türkiye'deki kullanıcıları için ödeme kanallarını genişletip EFT ile para transferi seçeneğini devreye soktu. Artık Google reklamlarını yayınlayan Türkiye merkezli web siteleri de ödemelerini çek dışında elektronik olarak direk tahsil edebilecekler.

Bugünlerde bana kalırsa fırsatlardan yararlanmayı düşünen girişimci beyinler için fikirlerini zaman kaybetmeden hayata geçirmek yapılacak en doğru aksiyon olur. Uzun vadede yatırımcıların dikkatini çekebilmek olasıdır.

Çünkü bu işleyiş böyle kalmayacak... Daha doğrusu bu kadarla yetinmeyecek...

Ebay, bir şekilde Türkiye'yi menziline alacak. Bu ya sahibinden.com ile ya da bir başka şekilde olacak ama öyle yada böyle eBay Türkiye açılacak.

Yahoo, kesinlikle yakın zamanda Türkiye operasyonunu başlatacaktır. Çünkü web'deki reklam pastasından Türkiye bölümünü tamamen Google'a kaptırmak işine gelmeyecektir. Aynı zamanda ülkemizdeki anında mesajlaşma ve VoIP teknolojilerine olan talep firmanın iştahını kabartacaktır.

Microsoft, daha önce de basında yer aldığı gibi önümüzdeki aylarda Türkiye'de sosyal içerikli girişimlerle büyük atılımlar yapmış olacak. Özellikle arama motoru ve reklam çözümlerini pazarlamak üzerine kurulacak bu girişimler serisi sektörde yeni açılımlara ve işbirliklerine yön verecektir.

Bu gelişmeleri önceden analiz edip, pozisyon almış dinamik firmalar yada girişimciler, hem kendi ürünlerini sektörde tutundurabilecek hemde dünyada düşük maliyetlerle başarılı işbirlikleri yapabilecekleri ortaklarını belirleyebilmiş olacaklardır.

Daha önce de söylediğim gibi: Nokta com girişimleri artıyor, sektör büyüyor!

Hiç yorum yok: