Cumartesi, Temmuz 29, 2006

Farklı bir iş modeli ile bilinmeyen numaralar

Hatırlarsanız bir süre önce resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle birlikte Telekomünikasyon Rehber Hizmetleri serbestleşmişti.

Peki, bu ne anlama geliyor?
Bugüne kadar 118 üzerinden Türk Telekom tarafından sunulan bilinmeyen numaralar servisi artık Telekomünikasyon Kurumu'ndan yetkilendirme alan tüm şirketler tarafından sağlanabilecek.

Bu servisi vermeye hak kazanan şirketler kendi numaralarına sahip olabilecek ve servisi ücret karşılığı müşterilerine sunabilecekler.

İşin teknik boyutu, lisanslaması yada numaralarının nasıl olacağı bu yazımda aslında pek önemli değil.

Sonuçta bilinmeyen numaralar servisinin ücretli bir servis olduğunu ve ücretlerininde normal telefon konuşmaları yanında yüksek olduğunu bilirsiniz.

Amerika'da bir süre önce kurulmuş olan FREE411 servisi işte bu tarifeler karşısında fiyat avanatjı sağlamak için bilinmeyen numaralar servisini ücretsiz sunarak dikkat çekiyor.

Şirketin ücretsiz sunduğu servisten sağladığı kazancı yurtdışında başarılı girişimleriyle tanınan First Round Capital'in de dikkatini çekmiş olacak ki, firma FREE411 şirketini 3 gün önce portföyüne dahil etti.

Free411'in iş modelinin ücretsiz servisi karşılayabiliyor olması temelde konuşma arasına aldığı reklamlara dayanıyor.

Operatöre bağlanıyorsunuz, telefon numarasına ulaşmak istediğiniz kişi yada firma ile ilgili bilgileri aktarıyorsunuz ve aradaki bekleme süresinde firma size kısa bir reklam dinletiyor. (örneği aşağıdaki uygulamadan dinleyebilirsiniz)


powered by ODEO

Yazımın başında bahsettiğim serbestleşmeden sonra ülkemizde de söz konusu iş modelinde girişimlerin kurulabileceğine ve başarılı olacaklarına inanıyorum.

Bu arada belirtmekte fayda var.
Ses dosyasını dinlemeniz için yukarıda kullanılan servis ODEO tarafından sağlanıyor ve ODEO da tıpkı FREE411 gibi First Round Capital'in portföyündeki şirketlerden.

Bilinmeyen numaralar yada diğer adıyla rehber servisinin serbestleşmesi ile birlikte uygulanabileceğini düşündüğünüz yada uyguladığınız girişim projeleriniz varsa öğrenmek isterim.

Hiç yorum yok: