CNN yeni servisi CNN Exchange'i yayına aldı.
Bir süre önce Hürriyet tarafından açılmış olan ve benimde bir yazımda incelediğim SendeYolla.com ile aynı modele sahip CNN Exchange'de kullanıcıların kendi haberlerini oluşturup site üzerinden yayınlamaları isteniyor.
Yine SendeYolla.com'da olduğu gibi, bu haberlere resim yada video ekleme imkanı da kullanıcılara sunuluyor.
Ancak CNN Exchange'in kullanıcılarından gelen haberleri mevcut sistemine entegre etmiş olması daha doğrusu cnn.com alan adı üzerinden yayınlıyor olması bence modelin kurgusunu tamamlayan bir yaklaşım olarak öne çıkıyor.
Hürriyet'in de özellikle "Türkiye'nin Açılış Sayfası" konseptinin bütünlüğünü sağlayabilmesi için bu tarz modellere yapısı dahilinde yer veriyor olması gerekmektedir.
Hem kendisinin hemde SendeYolla.com gibi ek servislerinin başarısı için bu bütünlüğü sağlaması ve siteler arası ilişkileri güçlendirmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.
Hürriyet web sitesindeki mevcut haberlerle ilgili olabilecek SendeYolla.com haberlerini aynı yapı üzerinden yayınlamak, yada SendeYolla.com'u tamamen yeni bir konumlandırmayla Hürriyet web sitesine entegre etmek bu aşamada düşünülebilecek modeller arasında olabilir.
CNN Exchange'in bu modelde uyguladığı çözüm kullanıcıları tarafından gönderilen haberlerin yanına I-Report ikonu yerleştirmek olmuş.
Belki ilerleyen günlerde bazı gelişmeler olur ve Hürriyet'in sistemlerini birleştirmesine ve aynı zamanda Web 2.0'a biraz daha yakınlaşmasına hep birlikte tanık oluruz.
Bu arada belirtmekte fayda var Hürriyet bu sistemi CNN'den önce kurmuştu.
2 yorum:
Türkiyenin açılış sayfası sloganı ile ilgili bende bir yazı yamıştım.
http://www.muratbuyurgan.com/?p=31
Yeri gelmişken söylemek lazım. Hürriyet'te haberlere yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanıyor. Bu kötü niyetli yorumları engellemek adına doğru gibi gözüksede arada sansürler olduğunu da düşünüyorum. Hürriyet'in kendi bünyesinde serbest bir ortam oluşturmak isteyeceğini hiç zannetmiyorum. Bu sebeple bütünlük oluşturmaları biraz zor gözüküyor. Diğer yandan sendeyolla.com tarzı bir web sitesine sahip olmak ve onun sağlayacağı gücü farketmekte Hürriyet için başarılı bir vizyon gibi geldi bana.
Türkiye'de hiç bir kurumsal yayın şirketi, yada adresi belli internet sitesi yorum gibi interaktif ortamı serbest bırakamaz. Yorumu yazan kadar yayınlayanda Türk Ceza sistemine göre suçlu. Bazı tespitlerde bulunurken hangi ülkede olunduğunu düşünmek gerekli. yurtdışından yayın yapan yada arka planının bir adresi olmayan web siteleri ile savcılar uğraşmıyor.
örneğin youtube google'a satıldıktan sonra 2 hafta için 4 dava açılmış.
Yorum Gönder