"Aramayı bırak bir bilene sor" isimli yazımdan sonra bana e-mail yoluyla yöneltilen birçok soru oldu. Öncelikle yazılarımın okunduğunu öğrenmem beni memnun etti. Bu konuda sorular yönelten arkadaşlara teker teker cevap vermektense, cevabı kısaca özetleyen bir yazı ile herkese ulaşmak istedim.
Web 2.0 tamamen konsept olarak oluşmuş bir kavramdır. Bu konsept üzerine yeni nesil web siteleri oluşturulmuş, daha doğrusu bu siteler oluşturulmuş ve konsept gün ışığına çıkmıştır. Yani önce siteler sonra konsept sıralaması daha doğru olacaktır. (Web 2.o hakkında yazdığım yazı için tıklayın.)
Flickr, del.icio.us ve digg gibi web siteleri bu konseptin en önde gelen örnekleri olarak gösterilebilir.
Bunlar gibi Web 2.0 klasmanına girebilecek diğer web sitelerini takip edebilmeniz için sizlere eHub'ı tavsiye ederim.
Özellikle fırsatlardan sürekli bahsettiğim noktalarda, buralardaki web siteleri fikir oluşturmak anlamında yardımcı olacaktır.
Fikir ve fırsatlar demişken. Evet, Türkiye henüz paylaşım, güven ve esneklik üzerine kurulu web siteleri yani Web 2.0 konseptinin belirli kriterlerini sağlamış servisler açısından fırsatları barındırıyor.
Bugün ülkemizde bir yemeksepeti.com örneğini ele alırsak, zamanında Amerika'da çalışmakta olan bir servisin ülkemize uyarlanmış hali olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekir. Bunun gibi birçok servis zamanında yabancı örneklerinden modellenip ülkemize getirilmiş, kimisi başarılı olmuş kimisi olamamıştır.
Yeni nesil web siteleri konusunda da halen ülkemizde benzeri olmayan web siteleri mevcuttur ve bırakın bunların trendler anlamında başarılı olabilme ihtimallerini, Türkiye'de internetin gelişimi açısından da etkisi büyük olabilecek örnekler söz konusudur.
FİKİR: Türkiye'de RSS'i destekleyen profesyonel web sitelerinin artması ve bunun üzerine servisler oluşturulması ile hem firmaların pazarlama modellerinin genişletilmesi hemde ülkemizde internetin gelişimi için etkili çalışmaların desteklenmesi sağlanabilir. Hepsiburada.com online alışveriş alanında ülkemizde başrolü oynarken, ideefixe yada e-store ürünlerinin yada ürünlerine yapılan yorumların RSS desteğini sağlasa hem büyük fark yaratıp hemde kendi servislerini destekleyecek yeni servislerin oluşumunu desteklemiş olmazlar mı?
Bu başlangıç noktasından yola çıkıp fikirler ve fırsatlar üstüne daha neler geliştirebileceğimizin farkında mısınız?
NOT: Web 2.0 konseptinde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yaratıcı fikir ve projeleriniz varsa ve benimle paylaşmak isterseniz, sağ sütundaki iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.
2 yorum:
Asil olusturulmasi gereken RSS ler degil bu servislerin cevresinde API lardir. Bakiniz Google, Amazon, Flickr...
...RSS desteğini sağlasa hem büyük fark yaratıp hemde kendi servislerini destekleyecek yeni servislerin oluşumunu desteklemiş olmazlar mı?
Asil olusturulmasi gereken RSS feed ler degil bu servisler cevresinde API laridir.
Bakiniz Amazon, Flickr...
Yorum Gönder