Perşembe, Kasım 17, 2005

Aramayı bırak, bir bilene sor!

Yeni bir ürün satın almak istediğinizde ne yapıyorsunuz? Soruyu çok açık uçlu sorduğumun farkındayım. Demek istediğim yeni bir ürünü bir yerlerde gördünüz veya duydunuz, satın almadan önce araştırma yapıyor musunuz? Bu araştırmanızda interneti kullanıyor musunuz?

Lafı fazla uzatmadan konuyu getirmek istediğim yerde frene basıyorum.
Amerika'da insanların birçoğu yeni bir ürünü satın almadan önce Google'da ürünü sorguluyorlarmış. Açıkcası benimde sıklıkla başvurduğum bir yöntemdir ama bunun yanında hepsiburada.com, ideefixe.com gibi sitelerde de yorumları okumak yolunu seçerim.

Yine bir ilginç saptama da, bu araştırmayı Google'da yapanların büyük çoğunluğu kararını bu noktadan sonra vermiyorlarmış.

Ortalama 3 saat zaman harcayıp, bir sürü anahtar kelime denedikten ve ilgilendikleri ürünü satan web sitelerinin yanında, rakiplerininkini de inceledikten sonra, bu ürünü yada rakibini satın alanların yorumlarını okuyup kararlarını veriyorlarmış. Bu noktada da genelde eBay gibi sitelerdeki yorumları dikkate alıyorlarmış.

Yani Google'a arama konusunda sonuna kadar güvenip, başlangıcı onunla yapıp, kararı yine tecrübeden gelen cevaplara göre veriyorlarmış.

Web 2.0 ... yani paylaşım ... yani topluluklar ... yani yeni web düzeni ... yani yeni web kültürü ...

Değişim başladı, değişim sürüyor...

Türkiye'deki fırsatları değerlendirmek için hala çok erken...

Hiç yorum yok: