Cumartesi, Eylül 02, 2006

TurkceMuzik.com ile işbirliği ve fırsatlar

Türkçe şarkı sözleri ve akorlarının yer aldığı ülkemizin en eski web girişimlerinden olan TurkceMuzik.com'un sahipleri ile yaptığım bir görüşmede servislerini geliştirmek ve kapsamını genişletmek istediklerini belirttiler.

Bu konuda yeni nesil web girişimlerini takip ettiğimiz Webrazzi'de bir yazı yayınladım ve burada da bu yönde oluşturulabilecek işbirliklerinden nasıl fırsatlar yakalanabilir, bu işbirliği hangi alanlardaki girişimlerin başarısını beraberinde getirir daha net görebilmek için yaptığım incelemeleri sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle TurkceMuzik.com'un içeriğine bir göz atalım.
Sitede şu anda 879 sanatçı ve 13,581 şarkı yer alıyor. Mevcut içeriğin büyük bölümü kullanıcları tarafından oluşturuluyor ve ziyaretçi sayıları ise Alexa istatistiklerine baktığımızda en yakın rakipleri karşısında son derece yüksek olarak göze çarpıyor.
Buradan yola çıkarak günümüzde yükseliş trendinde olan servisleri göz önüne alalım ve çalışmamızı genişletelim.

İlk olarak yasal müzik indirme platformlarının dünya ile birlikte ülkemizde de sektördeki trendlere bağlı olarak bu alanda yerlerini aldıklarını biliyoruz. Her ne kadar geçtiğimiz günlerde EMI Türkiye'nin internet üzerinden ücretsiz müzik dağıtımına başlayacağı haberleri gündemimize girmiş olsa bile bu alandaki firmaların servislerini katma değerli modellerle şekillendirip fırsatları kendi eksenlerinde tutacakları düşünülebilir.

Ülkemizdeki yasal müzik indirme platformlarından olan PowerClub.com.tr ve Muzi.com.tr ile TurkceMuzik.com istatistiklerini birarada incelediğimizde karşımıza aşağıdaki tablo çıkıyor.
Sözünü ettiğim her iki servisin de TurkceMuzik.com ile gerçekleştirebilecekleri ortaklık yada işbirliği ile katma değerli oluşumlar yaratmaları mümkün. TurkceMuzik.com'un mevcut ziyaretçi profili ve istatistikleri ile rekabette avantaj sağlanması ve ülkemizde müzik alanında söz sahibi olunması da olası gözüküyor.

Bu çerçeveden fırsatlara baktığımızda GSM operatörleri tarafından oluşturulmuş katma değerli servis platformları, ki bunların başında yakın zamanda adını duyduğumuz Turkcell-İM geliyor, TurkceMuzik.com ile gerçekleştirilecek işbirliğinden büyük fayda sağlayabilir. Aynı şekilde AVEA'nın hizmete aldığı AVEAbidünya'da böyle bir işbirliğinden kazanç elde edebilir. Farklı iş modelleri ile kullanıcılarına genişletilmiş içerik sunulması fark yaratacaktır. Elbette bu aşamada da TurkceMuzik.com'un ziyaretçi sayıları ve profilini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Elbette topluluk sitelerinin de TurkceMuzik.com ile oluşturabilecekleri işbirliklerini unutmamak lazım. Yonja.com yada Zurna.com gibi yeni nesil web girişimleri TurkceMuzik.com ile niche (niş) gruplara odaklanabilir ve kullanıcı profillerinde bu yönde bir gelişime gidebilirler.

Herhangi bir girişime bağlı kalmadan mevcut TurkceMuzik.com içeriği ile de oluşturulabilecek uygulamalar mevcut.

Bir örnek vermek gerekirse, Karaoke uygulamaları dünyada büyük rağbet görüyor ve bildiğim kadarıyla ülkemizde henüz böyle bir girişim sektöre girmedi. TurkceMuzik.com içeriği ile bu yönde bir servis oluşturulabilir ve başarı yakalanabilir.

TurkceMuzik.com ile oluşturulabilecek iş modelleri konusunda aslında çok farklı seçenekler düşünülebilir ancak bunların hepsine bu yazımda yer vermem malesef mümkün değil.

Eğer sizlerin de bu konuda paylaşmak istediğiniz fikirleriniz varsa yorumlarınızı bırakabilirsiniz.

Tabi bu konunun Webrazzi'de de gündeme taşındığını ve orada da yorumların geleceğini belirtmemde fayda var.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sitenin kodlaması ve içeriği iyi ama tasarım açısından çok zayıf . Bence geliştirmeye tasarımdan başlanabilir. Görünüm daha derli toplu bir hal alırsa daha başarılı olur kanaatimce.
www.gitarhane.com

Unknown dedi ki...

zurna.com olarak turkcemuzik.com gibi sitelerle isbirligi yapacagimizi ufukta gormuyorum, ama bir muzik social networku zaten su an zurna icinde baslamis durumda, su an 50ye yakin amator muzisyene yer veriyoruz. Turkiye'de ilk social networke entegre olarak bir muzik bolumunu biz lanse etmistik, sonra yonja da ayni sekilde bir lansman yapti. Zurna'da muzisyen olmak icin gercek demoya sahip olmasi gerekiyor muzisyenlerin ve full profil yaratip muzik adminlerinin onayindan gecmesi gerekiyor.

Sinirsiz mp3 yukleme alani veriyoruz, mp3lerin kendilerine ait olmalari gerekiyor muzisyenlerin. dinleyiciler bu mp3leri indiremiyorlar, sadece dinleyebiliyorlar.

Yeni muzikler ise muzik ana sayfasinda yayinlaniyor, ve en cok hit alan veya en sevilen muzisyenler 'assolist' olarak secilip en basa konuluyor.

Gormek isterseniz:

http://www.zurna.com/muzik