Cuma, Aralık 16, 2005

Evden çalışıyorum, herkese yarıyor...

Türkiye'de işsizlik var mı? Evet... Genç nüfus oranı yüksek mi? Evet... Katma değerli işler yaratıp, gelişmekte olan bir ülke olarak birçok konuda global arenada fark yaratmamız gerekiyor mu? Evet... Güzel...!

O zaman freelance ve home office çalışmak gibi kavramlar neden hala hayatımızın bir parçası olamadı? (Konuya çok hızlı girdiğimin farkındayım)

Size hemen bir örnek. Amazon Mechanical Turk! (kelimeye takılmayın bize özel bir servis değil)

Servisin detayını şimdi anlatmıyorum, merak edenler linke tıklayıp inceleyebilirler. Kısaca, Amazon'un elinde bazı işleri var ve bu işleri bilgisayar programları ile çözümleyemiyorlar.

Örnek vermek gerekirse; elimizde bir iş yerinin 6 farklı resmi olsun, ve bu resimlerden birisini web sitemizde kullanacak olalım. Acaba bu resimlerden hangisi iş yerimizi daha güzel, daha net görüntülüyor? Tabi ortada bunun gibi binlerce iş olduğu zaman ve hiçbir şekilde programlamayla çözümlenemiyorsa, uygulanması gereken yöntem bir kişinin 6 resmede teker teker bakıp birini seçmesi oluyor. İşte Amazon bu noktada bakmış ki işin içinden çıkamıyor, " Mechanical Turk" adını verdiği bu servisi başlatmış. Üye oluyorsunuz, karşınızı bitirilmesi gereken işler çıkıyor, istediğinizi seçip yapıyorsunuz ve gönderiyorsunuz. Bunun karşılığında Amazon size ücretinizi ödüyor.

Dünyada bu ve benzeri bir sürü iş modeli var. Hepsi de boş zamanlarınızı veya bilginizi değerlendirip para kazanma fırsatı veriyor.

Ülkemizde uygulanmasının faydalarını şöyle bir düşünüyorum da... Bilgisayar ve internet kullanımı artar, resmi anlamda işsizlik oranı azalmasa da gelir sahibi olan kişi sayısı artar, firmaların iş yapış şekilleri ve verimlilikleri artar, katma değerli çözümler sunabilmek için başlangıç yapılmış olur. (Hatta belki trafik bile azalır...) Haksız mıyım?

Bu kadar artısı varken, uygulanması kolayken, maliyetleri yok denecek kadar azken ve hepsinden önemlisi fark ve değer yaratmak anlamında etkisi tartışılmazken niye birileri kendisini aşmıyor? Belki de doğru zamanı bekliyorlardır, yada çalışmaları sürüyordur. Kim bilir?

Yine aynı son cümleyi mi yazmalıyım? Evet, bekleyelim görelim...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler Arda bey. Sayenizde Mechanical Turk e uye oldum ve 3 haftada 25 dolar kazandim :)

merkal2005@hotmail.com