Perşembe, Ekim 05, 2006

Powerset, Hakia için tehdit mi?

Aslında uzun bir süredir hakkında yazılar okuduğum Powerset için önemli kaynaklardan net bilgiler gelmeye başlayınca bu konuda kısa bir yazı yazmaya karar verdim.

Powerset tam anlamıyla konuşma dilinde arama yapmanıza olanak tanıyan ve anahtar kelime mantığını tarihe karıştıracak bir teknolojiyi hayatımıza sokmaya hazırlanıyor.

Şu an için dışarıya kapalı olan servisi demo aşamalarında görenlerin internette verdikleri bilgilere bakılırsa, Powerset'i kullandıktan sonra bir daha Google'ın yüzüne bakmazsınız deniyor.

Bunları okuyunca aklıma bir süre önce Turkcell'in fikir babası olarak kabul edilen Murat Vargı'nın Powerset'e benzer mantıkta çalışan Hakia arama motoruna yaptığı 5 milyon dolarlık yatırım geldi. (bkz. haber)

Acaba Powerset yayına girdiğinde gerçekten hakkında söylendiği gibi Hakia'nın semantik arama modelinin üstüne değer yaratabilir mi?

Powerset ile ilgili okuduğum yazılarda firmanın şu an için başlangıçta 10 milyon dolar olmak üzere toplam 20 milyon dolarlık bir yatırım arayışında olduğu söyleniyor. Elbette ki kendileri ile ilgilenen birçok yatırımcı vardır ama acaba bu konuya ilgili ülkemizden de yatırımcılar çıkar mı?

Powerset ile ilgili yeni bilgiler geldiğinde sizlerle paylaşıyor olucam ama o zamana kadar ilginizi çekerse aşağıdaki yazıları okumanızı öneririm.

Will Powerset Pull a Google?
More on Powerset, the secretive search engine
Bold start-up, Powerset, about to raise $10M to take on Google
Powerset and Natural Language Search

Hiç yorum yok: