Pazartesi, Kasım 13, 2006

Arama istatistikleri göründüğü gibi değil

İzlesene.com'dan haberiniz vardır diye tahmin ediyorum. Eğer cevabınız hayır ise sizi önce buraya sonra şuraya alalım.

Servisin yayına alınmasının üstünden 6 ay geçmeden arama motorlarındaki performansı ve ziyaretçi sayıları ciddi rakamlara ulaşmış durumda. Elbette video sunan bir girişim için bu hızlı yükselişe şaşırmamak gerekiyor. Ama benim bu konuyu açmamın sebebi aslında biraz farklı bir bakış açısından geçiyor.

Webrazzi'ye "izlesene" anahtar kelimesinin Google'da aranması ile gelen ziyaretçi sayılarındaki artış beni küçük çaplı bir araştırma yapmaya teşvik etti ve aslında hiç tahmin etmeyeceğim bir sonuç ile karşılaştım.

Sizce "izlesene" anahtar kelimesini (ki söz konusu video servisinden başka bir arama için kullanıldığını sanmıyorum) Google'da en çok arayan ilimiz hangisi?

Bu sıralama Samsun, Diyarbakır, Trabzon şeklinde oluşuyor. İstanbul ise Ankara'dan sonra 9. sırada yer alıyor.
Benim için şaşırtıcı bir sonuç olduğunu söylemeliyim. Şaşırtıcı olmasının sebebi 3 büyük şehirden bu siteye olan ilginin diğerlerinden az olması değil aslında, internet kullanıcısı oranlarına baktığımızda yoğunluğun daha fazla olduğunu bildiğimiz şehirlerimizin alt sıralarda yer alması.

Sizce de söz konusu illerimizden izlesene.com'a olan rağbet ilginç değil mi?
Biraz düşününce aslında durumun algıladığım gibi olmadığı düşüncesine kapıldım ve kendimce bir cevap buldum bu ilginç sıralamaya.

Aranan anahtar kelime "izlesene". Yani "video" yada "vidyo" gibi jenerik bir kelime değil. Kısacası aramayı yapan kişinin izlesene.com'u bulmak istediği kesin gözüküyor.

İşte püf nokta burası.

İzlesene adında bir siteyi duyup bunu direk izlesene.com şeklinde yazanların sayısı Samsun, Diyarbakır ve Trabzon'da daha az olduğu için bu şehirlerimizdeki internet kullanıcıları arama yaparak sitenin adresini bulmuş olabilirler.

Buradan sonuçla da şunu söyleyebiliriz. İstanbul ve Ankara gibi illerimizde izlesene denildiğinde ilk gidilen adres izlesene.com olduğu için Google'da aramaya gerek kalmamış.

Bu durumda da video servisinin arama istatistiklerinde lider olan illerimizin sıralamada bu şekilde yer alması gerçekleşmiş olabilir. Aslında olabilirlikten biraz daha kesin konuşabilirim.

İstatistikleri incelerken olası kullanıcı davranışlarını düşünmek gerçekten de önemlidir. Aksi takdirde bu yazımın başlığı "Video servislerine en meraklı illerimiz Samsun, Diyarbakır ve Trabzon" şeklinde olabilirdi ve ortaya attığım tez hiç de doğru olmaz hatta bizi yanlış bir stratejiye götürürdü.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Istatistikte kullanilan ornek boyut ta onemli, google trends bu konuda bigi vermiyor zannedersem.
Firefox kullanan kisiler, address bar'a izlesene yapip entere bastiklarinda, google'da bir arama gerceklesiyor ve I'm feeling lucky yani ilk sonuca browser yonlendiriliyor. Zannedersem bu da google istatistiklerinde ve google trends'te kullaniliyor. Belki de bu ust siradaki illerde cogunluk firefox kullaniyor ve izlesene yazip entere basiyorlar firefox'ta :) Cok inandirici olmadi.

Erdem dedi ki...

Sonuçlarla ilgili yorumunuz doğru. Bir çok insan açılış sayfası olarak google kullanıyor ve gitmek istedikleri sitenin ismini, hatta tam adresini google arama'ya yazıyorlar.

Örneğin:
izlesene
www.izlesene.com
izlesene.com

Tarayıcıda adres yazmayı bilmeyip işini sadece google ile görenler olduğu düşünülürse, en mantıklı tespit sizin yaptığınız herhalde.