Çarşamba, Temmuz 25, 2007

Global proje üretmek gerekiyor

Çok uzun bir açıklama yapmam gerekiyor mu bu başlıktan sonra bilemiyorum ama ülkemizin girişimcilerinin artık global yaklaşımlar sergileyip dünyayı pazar gören web projeleri geliştirmesinin zamanı geldi inancındayım.

Kişisel olarak risklere karşı genelde kontrollü ve korunmacı bir tavır sergilerim ancak bunun yanında eğer bir risk almam gerekiyorsa büyük denizde boğulmayı tercih ederim.

Web girişimleri söz konusu olduğunda özellikle Web 2.0 konseptindeki çalışmalarda ülkemizdeki başarı oranları ile dünyadakileri kıyasladığımız karşımıza en güvenli ulaşım aracı hava ulaşımıdır gibi bir tablo çıkıyor.

Trafikteki günlük araç sayısı, oluşan kazalar ile günlük uçuşlar ve uçak kazalarını kıyaslamak gibi görebiliriz. Girişimcilikten bahsederken konuyu kazalarla özdeşleştirmem sizi tedirgin etmesin, vurgulamak istediğim sadece global pazarlardaki başarı ihtimalinizin lokal çözümlerden çok farklı olmadığı. Sadece kültürü, modeli ve mecrayı doğru anlamak gerekiyor ki bu aslında lokal bir girişim bile olsa aynı kriterlerle karşımıza çıkacaktır.

Bir Türk girişimci için başarı potansiyeli en yüksek olan global girişim alanları nelerdir?

1.
Verimlilik arttıracak uygulamalar. (örn: Proje yönetimi, yapılacaklar listesi, kontak listesi vs.)
Elbette yapılanı yapmamak koşuluyla... Ya da yapılanı aynen yapmamak diyelim.

2. Oyun servisleri. Bir Second Life yaratmanız gerekmiyor, eğlence unsuru olan bu yöndeki uygulamalar global pazarlarda ilgi görecektir.

3. Web tabanlı araçlar (örn: RSS araçları, widget'lar, fotoğraf ve video editörleri vs.)
Bu alanda henüz yapılabilecek birçok potansiyel bulunuyor ve global kültürle kesinlikle işiniz olmayacaktır.

4. İstatistik servisleri (örn: sonu pek iyi olmadı ama Statsaholic gibi...)
Bu alanda ana sağlayıcıların verileri ile inovatif çözümler sunmak mümkündür ve dünyanın neresinden uygulamayı hazırladığınız önemli olmayacaktır.

Elbette bunların dışında alanlarda da global başarı elde edilebilir, ancak kişisel görüşüm bir içerik servisi sunmak burada listelediğim alanlar kadar düşük risklere sahip olmayacak ve geri planda düşünülmesi gereken çok fazla ayrıntıya sahip olacaktır.

16 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu konuda size katılmamak elde değil. İçerik tavsiyelerinizi okudum ama takdir edersiniz ki; işin pazarlama boyutu da en az ne yaptığınız kadar önemlidir.

Dün webrazzi forumunda yazdığım "İngilizce içerikli web sitemizi nerede duyuracağız?" konulu yazıda da sorduklarım bu yazınızla alakalı olduğu için yineliyorum.

Ülkemizde çoğu girişimcinin arkasında mali destek bulunmuyor. Birçok arkadaşımız hobi olarak birşeyler geliştiriyor maaşlı işlerinde arta kalan akşam ve hafta sonlarında...

Bu durumda global girişimlerin arama motorlarına "submit" etme dışında, nerelerde duyurulabileceği konusunda gerçekten kapsamlı bir araştırma yapmak gerekiyor. Örneğin, ülkemizde yeni kullanışlı bir site yapan arkadaşlarımız webrazzi, bildirgec, eksi sözlük gibi sitelerde duyurma şanslarına sahipler.

Bu konuda içerikten öte, pazarlama yöntemleri konusunda tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.

Saygılar.

Mehmet Susaklı

m.ozan.hazer dedi ki...

Merhaba ben huysuzadam... Huysuzluk yapacam da o yüzden böyle bir giriş yapayım dedim :)

Global proje yapacak kapasitede kaç developer var Türkiye'de? Kendim dahil, yanlış anlaşılma olmasın kimseyi aşağılamak değil niyetim...

Dünya framework'leri tartışadursun hala en baba kod notepad'de yazılır diyen insanlarla karşılaşıyoruz iş görüşmelerinde.

Türkiye'nin ilk 20'sindeki projelerin kodlarını görüyorum... Görüyorum, ağlıyorum, inliyorum...
Bi yandan da o kadar takdir ediyorum ki nasıl bu kadar yükseltmişler bu siteleri diye...

RSS'e "ben ne vercem RSS, içeriğimi çalarlar" diyen yılların webmastırları...

Açın kaynak kodlarını, bedava çalışın para kazanmayıverin nolacak diyen open-source'la dinazor çağı komunizmini aynı tutanlar...

Türkiye'nin ilk 100'ünde kaç gazete var sayamıyorum artık sayasım da gelmiyor. İşsiz gazetecilerden başkaları da girsin internete yatırım yapsın istiyorum. Niye e-ticaret yok bu ülkede anlamıyorum. Reklam tekeline girmeyeyim bile...

...ve widget'ı keşfeden "gazeteler"i görüyorum... Ama widget'ın viral marketing gücünü fark etmeden... Utanmasa para isteyecek widget kullandırmak için... Yine mi gazeteler diye sinir oluyorum bi yandan da..


Dünyanın en pahalı internetini görüyorum. "Bizim yiğen de web sitesi yapıyor"ları görüyorum.


İş ilanlarına başvuran ziraat mühendislerini görüyorum, cv'sine gübreleme konusunda tecrübeli, altında da internet cafede de çalıştım yazan... (şaka değil gerçek bu)


Ölü bir internet sektörü görüyorum. Anlatamıyorum sektör dışındaki insanlara ne yaptığımı, kız vermeyecekler walla...

------
Globalden önce Türkiye'de adam gibi girişim görmek istiyorum. Gaste patronlarından, tüpçünün mirasçısından farklı insanların, tekniğiyle, zekasıyla, kültürüyle sivrilen küçük girişimciler görmek istiyorum.
------

Türk bir sitenin teknik kısmı için "vay be helal olsun yapmış adam" demek istiyorum artık.

Semantik web, abstraction, widget görmek istiyorum. API istiyorum...

Flash'la yapılmış embesil komik animasyon ve oyun harici adam gibi bir ürün görmek istiyorum. intro da değil.. adam gibi bi ürün...

San Francisco kompleksinden kurtulmak istiyorum ben...

Sonra ister istemez globalleşiriz zaten merak etme... Global olmayın durun desen bile durduramazsın o saatten sonra :)

Adsız dedi ki...

Yazilan iki yoruma da sonuna kadar katiliyorum. Isin maddi boyutu gercekten onemli. Amerika'da projeler ciddi bir kazanc kapisi olarak goruluyor ve destekleniyor. Adamlar en kucuk projeleri icin milyon dolarlar aliyorlar. Tabii ellerinde boyle bir guc olunca da gerek tanitim gerekse teknik anlamda yatirim yapabiliyorlar. Turkiye'de ise durum tam tersi. Internete henuz o gozle bakilmiyor. Cevrenizdekilere ne is yapiyorsun dediklerinde web projesi dediginiz zaman "Bizim oglan da web sitesi yapiyor." deniliyor :) Daha onceki yazinda da belirttigin gibi daha eticaret bile gelisimini tamamlayamamisken web 2.0 icin yatirim yapmak hele hele uluslararasi duzeyde yatirim yapmak zor gibi gozukuyor. Ama merak etmeyin Olmazmi.com olarak cok kisa zamanda yapacagiz :P

Dr.Firma dedi ki...

Global beyinli finansörlerinde artması gerekiyor .

Cem ATACIK dedi ki...

Ozan arkadaşıma bazı noktalarda katılmakla beraber genel de çok katılmıyorum.

Finans: Mesela şu an www.inovent.com.tr adresinde Sabancı Üniversitesine ait bir firma var ve ellerinde ciddi fonlar var. Ciddi, yatırım yapılabilecek firmalar arıyorlar. Biz bir business plan ile gittik, isteyen varsa ellerinde yeterince finansman olanağı var, fikir ve hayata geçirme planınız varsa siz de temasa geçebilirsiniz.

Bu kadar kendimi(zi) aşağı görümüyorum kimse de görmesin bence. Burada tabii ki iş yapışımızda, fikirlerde eksiklikler zamanla olabilir ancak ülkemizde yapılanlar aslında yurtdışında çok güzel değerlere çevrilebilir.

Mesela biz şu an sanal sınıf uygulamaları üzerine çalışıyoruz, flash ile geliştirilmiş ürünler olarak. En iyisi değiliz belki dünya pazarında ancak yine de pazarlanırsa iş yapacak uygulamalarımız var.

Burada 2 nokta var dünya pazarında eksik olduğumuz:
1. Pazar bilgisi
2. Pazarlama olanakları

Bence pazar bilgimiz yeterli olmadığı için taklitler yoluna gidiyoruz ve taklitlerden yola çıkarak bunları pazarlamaya çalışıyoruz.

Aslında yurtdışında tercihen ABD'de bir Türkiye Pazarlama Holding olsa ve bu ürünleri pazarlasa ve pazar bilgilerini paylaşsa ne güzel olur.

Yapacak çok şey var, kaynak da bence var ama yönlendirme eksik gençleri ve şirketlere destek eksik (maddi değil, daha çok yönlendirici veya network kurmaya yardımcı).

Cem

Dr.Firma dedi ki...

Sn.Cem bey ülkemizde inovent gibi bir kuruluşun olması iyi bir şey olmakla birlikte benzer bir 2.sinin olmaması bir o kadarda düşündürücü.
Büyüme potansiyeli yüksek yıllardır faaliyette olan firmalar dahi private equity fonları bulmakta zorlanıyor veya fon ilgi gösterse bile firmada büyümeyi anlayacak veya paylaşacak ufuk bulunmayabiliyor.
Bu durum birazda bizlerin vizyonuyla ,belkide kültürel yapımızla ilgili.
Bizler fikrinlekazan.blogspot.com 'da dünyada yaşanmış başarı hikayelerine yer vermeye çalışıyor ,ülkemizde örnekleri varsa karşılaştırmalar yapıyoruz .Somutlaşmış Yeni fikirlerlede '' İş başarısında 10 önemli adım '' başlıklı yazımızda ilk 8 adımı tamamlamış projelerle potansiyel finansörlerle tanıştırabilmek amacıyla ilgileniyoruz.

Ayrıca bu konuda fikir sahibi yeterince finansör olmamasını ,ilgilenebilecek finansörler açısından avantaj olarak görüyoruz.

İdris Cin dedi ki...

Merhabalar,

Arda Bey'in fikirlerine ve yapılan yorumlara katılmamak elde değil.

Beğin değinmek istediğim nokta ise biraz daha altyapı ile ilgili. Yani düşünüyorum da, yıllık neredeyse milyon dolarlık hosting gideri olduğu söylenen YouYube ülkemizde host edilseydi böyle bir YouTube olabilir miydi?

Benzer örnekleri çoğaltmak mümkün ama, sadece bu örneği baz alırsak bile; proje fikri ve konsept kadar, ortaya konacak risk sermayesi kadar internet altyapımızda global projeler üretmemize engel oluyor kanısında birleşiriz diye düşünüyorum.

Öyle ki; son adls tarifelerindeki hız artışlarından sonra, internetimizde son bir haftadır ne kadar internet sıkıntılar yaşadığımızı bloglardan takip edebiliyoruz.

Sonuç olarak; devletin gerekli altyapıları hazırlamaması da önümüzdeki engellerden birisi malesef.

Sevgi ve Saygılarımla.

Adsız dedi ki...

oyunlar1.com sitesi global olunca nerelere gelindiğini gösteren bir site örnek olabilir diye yazmak istedim, http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?site0=oyunlar1.com&site1=mynet.com&site2=&site3=&site4=&y=r&z=3&h=300&w=610&range=6m&size=Medium&url=oyunlar1.com

Adsız dedi ki...

Aslinda yurt disinda basarili projelere imza atan cok Turk arkadasimiz var. Sadece isimleri duyulmuyor. Bizler bu konuda biraz daha sessiziz saniyorum. Ozellikle internet teknolojilerinin gelistirilmesinde calisan canavar gibi PhD ogrencileri var.

Cafer T. Yavuz dedi ki...

cok hos entry ve guzel yorumlar. lezzet aldim.

sizin gibi isin uzmani degilim ama gordugum kadariyla internet basarilarinin altinda:
1. guzel ve bedava hizmet sunmak
2. kazara unlenmek
3. buyuk biraderinizin olmasi
yatiyor bence.

Tabi ingilizcenin anadilimiz olmayisi bizim icin dezavantaj.

Ama biz inanirsak yapariz bence. biz modelleri uretip bir araya gelip uretime gecmek gerekiyor.

herkese selam.

Adsız dedi ki...

bugünleride görmek varmış, Global proje üretmenin önemini bu link ile bir kez daha anlamış oldum: http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?site0=oyunlar1.com&site1=mynet.com&y=r&z=3&h=300&w=610&range=6m&size=Medium&url=oyunlar1.com

Adsız dedi ki...

Uzun zamandır benimde şikayetçi olduğum bir konudur türk sermayedarlarının iç pazara iş yapmaya odaklanması. İç pazara yönelmek doğrudur. Fakat büyüyene kadar! Parasız(bireysel çabalarla) dış pazarda, en fazla twitter gibi bir servis yapılabilir. Ve hedef kitle tarafından takip edilen haber gruplarında gizli reklam yaparak, pazarlama etkili olacağını düşünüyorum. Türk yazılım piyasasını korkutan şey, dış pazarın büyük oluşu ve emeğin ziyan olmasından başka neler olabilir?

İki firmaya dikkat çekmek istiyorum. Nokta A.Ş. ve Mynet A.Ş.

Paraları var, ve ikiside iç pazara iş yapıyor. Hedef büyütüp, localization ve internalization gibi sorunlarla boğuşmak mı istemiyorlar mı?! (sanmıyorum) Ama para sorunları yok, ve ürettikleri servisleri hem iç hemde dışa pazara satabileceklerine en azından kalite artışı olacağına inanıyorum. (Google) Özellikle mynet'in elindeki domain bence bir nimet!.

Kısacası, belli bir büyüme eğrisine kadar kesinlikle iç pazar. Biraz güçlenince ise dış pazara açılmak olmazsa olmaz bir şey.

Türkiye'de ki risk sermayedarlarının "fikrimi çalar önyargısı" var ki ona girmek bile istemiyorum...

Hasan Ozgan
Netology SF

Alper Celik dedi ki...

merhabalar ben isvec/stockholm de ICT Entrepreneurship master'i yapiyorum ve Sun Microsystems de calisiyorum. ICT alaninda girisimci arkadaslarima tavsiyelerde bulunuyorum ve fikirlerimi yaziyorum, eger ilgilenen varsa bloguma beklerim (yazilarimi ingilizce yaziyorum, ki asil amacim Turkiye ile is yapmak isteyen yabancilari etkilemek, onlari bilgilendirmek)

adresim : http://gencisadami.blogspot.com/

"Global proje üretmek gerekiyor" konusuna gelmek gerekirse, evet bence de Turkiye'de global proje uretilmesi lazim, yazilim kapasitemiz cok yuksek bence ama daha profesyonel isler yapmamiz lazim. Trendleri takip etmemiz hatta kendi trendlerimizi yaratmamiz lazim.

Adsız dedi ki...

kesinlikle katılıyorum size.

Adsız dedi ki...

evet adsız arkadaşımızın yorumuna katılıyorum benimde dünyayı yerinden oynatacak bir proje çalışmam var ancak ben emekli devlet memuruyum nereye kadar gidebilirki maddi destek olmadan ve projem bugün savaşların yaşandığı yakıt olayını ortadan kaldıracak projedir yani yakıtsız motor projesi ama imkansızlıktan proje geliştirilemeden evimin bir köşesinde atıl bir eşya gibi duruyor.

Adsız dedi ki...

Şimdi söz bende... En küçüğünüz (18) olarak ben de bir kaç noktaya değinmek istiyorum. Bence Türkiye'de bu konuda gerikalmışlığın en büyük sebebi zaman. Zaman derken bu sektörle gençlerin çok genç tanışması. Mesela kendimden örnek vereyim ben liseye gittiğimde kendi sınıfımda hiç kimsenin e-posta adresi yoktu ( yıl 2004 ). İnsanlar bu sektörü üniversiteye gittiğinde yavaş yavaş tanımaya başlıyor. Halbuki biz görüyoruz ki yurtdışında öğrenciler henüz High School'da web tabanlı projeler geliştiriyor. Türkiye'de hiç yok demiyorum fakat genel olarak bakarsak durum malesef böyle. Mesela ben 13 yaşımdan beri ilgileniyorum bu web işiyle yaptığım işlerde her zaman bana destek olacak ( her konuda ) yaştaşlarım olsun isterdim ama bulamadım malesef. Bu bazı şeylerin daha iyi gelişmesi için gerçekten gerekli. Bir arkadaşımız yalnızca, ingilizce'nin anadilimiz olmayışına değinmiş çok haklı ben lisede bi yandan ing. öğrenirken bir yandan ing. makale okumakta gerçekten zorlandım. Bir arkadaşımızda Türkiye'deki önplana çıkan servislerin kodlama aşamasındaki fiyaskosu tarayıcıların kaynak kodu görüntülerinden bile anlaşılabiliyor. Ama iyileri de var tabiki yani bu o servisin verdiği öneme göre değişiyor. Bu konuda eksik olduğumuzu düşünmüyorum. Bir çok milyonluk ziyaret alan sitenin henüz "Firefox"'a uyumlu olmadığını gördükten sonra en azından buna da şükür diyorum... Hepsini sıkılmadan okuduğunuz için teşekkür ederim. Tüm web alemine selamlarımı iletirim.
S.Eren CAN ( MiniweB )
Arda abi yazılarını heyecanla bekliyorum. Bu arada mailime cvp verdiğin için tşk.ler sınavım oldukça iyi geçmişti :)